Nawigacja
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
Gości online: 1

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 2,598
Najnowszy użytkownik: ezevizi
KALENDARZ
Kalendarz 2015
ZEGAR
STATYSTYKI
RANKING


Serwis wykorzystuje pliki cookies http://www.gim2sl...ookies.htm

ZIOŁA

Tymianek pochodzi od greckiej odwagi (thymos, thymon). Precyzyjna definicja mówi nam właściwie o odkażaniu, działaniu bakteriobójczym. Zioło przeznaczone dla pacjentów chorowitych Przy okazji odrobina alkoholu z jego udziałem pomaga wygrać z brakiem apetytu. Tymianek zachęca do jedzenia. Ułatwia procesy trawienne. Solidna dawka potrafi pobudzić jak bardzo dobra kawa i wzmocnić zdolności umysłowe, podobnie do magnezu. Przydatny składnik potraw dla cierpiących na długotrwałe zmęczenie

Medycyna potwierdza, że tymianek przydaje się w usuwaniu problemów skórnych na głowie, a w połączeniu z innymi składnikami, eliminuje łysienie dając nadzieję dobrego wyglądu większości osób w średnim wieku. Pozytywnie tymianek reaguje na wzdęcia.

Napar z tymianku pobudza odkrztuszanie . Zioło likwiduje nie tylko kaszel. Wpływa pozytywnie na zwalczanie grypy, anginy, zgagi, zatkanego gardła. Właściwie wszystkich schorzeń górnych dróg oddechowych.

 Nie polecany  kobietom w ciąży, osobom o tendencjach alergicznych, a także tych chorych na cukrzycę.

W lecznictwie tymianek ma działanie: wykrztuśne, przeciwbakteryjne, grzybobójcze, rozkurczowe, przeciwzapalne, napotne, uspakajające, regulujące trawienie, wzmacniające, ściągające, tonizujące, a także gojące rany.

W domu tymianek pijemy pod postacią herbatek lub robimy z niego okłady. Niektórzy zauważają jego relaksacyjne właściwości, obniża bowiem ciśnienie krwi.

 Dzięki swojemu silnemu aromatowi i walorom smakowym tymianek jest używany w kuchni jako przyprawa do drobiu( kurczak z cytryną i czosnkiem), długo pieczonych mięs, dziczyzny, ryb, pizzy, sosów i sałatek.

Można  dodać tymianek  do  lemoniady truskawkowej.

 

 Aby obrać listki tymianku z łodyżki, najlepiej przeciągnąć palcami wzdłuż łodygi. Można też wrzucić całe łodygi do długo gotowanej potrawy, listki same odpadną. Świeży trzymamy zawinięty w ręcznik papierowy w plastikowej torebce w lodówce.

 Suszony tymianek także jest bardzo aromatyczny i sprawdza się w gulaszach i pieczeniach.

Desing and Coded by eWe
Theme by GFXpixel.info
454,294 unikalne wizyty
Copyright © 2012
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2020 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.