Tymianek pochodzi od greckiej odwagi (thymos, thymon). Precyzyjna definicja mówi nam właściwie o odkażaniu, działaniu bakteriobójczym. Zioło przeznaczone dla pacjentów chorowitych Przy okazji odrobina alkoholu z jego udziałem pomaga wygrać z brakiem apetytu. Tymianek zachęca do jedzenia. Ułatwia procesy trawienne. Solidna dawka potrafi pobudzić jak bardzo dobra kawa i wzmocnić zdolności umysłowe, podobnie do magnezu. Przydatny składnik potraw dla cierpiących na długotrwałe zmęczenie
Medycyna potwierdza, że tymianek przydaje się w usuwaniu problemów skórnych na głowie, a w połączeniu z innymi składnikami, eliminuje łysienie dając nadzieję dobrego wyglądu większości osób w średnim wieku. Pozytywnie tymianek reaguje na wzdęcia.
Napar z tymianku pobudza odkrztuszanie . Zioło likwiduje nie tylko kaszel. Wpływa pozytywnie na zwalczanie grypy, anginy, zgagi, zatkanego gardła. Właściwie wszystkich schorzeń górnych dróg oddechowych.
Nie polecany kobietom w ciąży, osobom o tendencjach alergicznych, a także tych chorych na cukrzycę.
W lecznictwie tymianek ma działanie: wykrztuśne, przeciwbakteryjne, grzybobójcze, rozkurczowe, przeciwzapalne, napotne, uspakajające, regulujące trawienie, wzmacniające, ściągające, tonizujące, a także gojące rany.
W domu tymianek pijemy pod postacią herbatek lub robimy z niego okłady. Niektórzy zauważają jego relaksacyjne właściwości, obniża bowiem ciśnienie krwi.
Dzięki swojemu silnemu aromatowi i walorom smakowym tymianek jest używany w kuchni jako przyprawa do drobiu( kurczak z cytryną i czosnkiem), długo pieczonych mięs, dziczyzny, ryb, pizzy, sosów i sałatek.
Można dodać tymianek do lemoniady truskawkowej.
Aby obrać listki tymianku z łodyżki, najlepiej przeciągnąć palcami wzdłuż łodygi. Można też wrzucić całe łodygi do długo gotowanej potrawy, listki same odpadną. Świeży trzymamy zawinięty w ręcznik papierowy w plastikowej torebce w lodówce.
Suszony tymianek także jest bardzo aromatyczny i sprawdza się w gulaszach i pieczeniach. |